Advertisement
Grzyby pomogą w degradacji odpadów
Image

Możliwość wykorzystania grzybów w opracowaniu preparatów enzymatycznych, przydatnych w biologicznej degradacji różnych materiałów odpadowych budzi zainteresowanie badaczy na całym świecie. Dr Magdalena Frąc wraz z zespołem naukowców z Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk opracowuje innowacyjny preparat do optymalizacji procesu fermentacji metanowej odpadów organicznych.

Projekt jest realizowany w ramach Programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR).

Jak przypomina dr Frąc, jedną z gałęzi gospodarki, intensywnie rozwijaną w Unii Europejskiej, jest sektor ochrony środowiska, łącznie z procesami przetwarzania, detoksykacji i biologicznej degradacji odpadów. W ciągu ostatnich lat znacznie wzrosła wśród społeczeństwa świadomość konieczności ochrony środowiska naturalnego. Wiele mówi się m.in. na temat skażeń gleb i wód gruntowych oraz problemów związanych ze stale rosnącą ilością produkowanych odpadów organicznych.

Celem projektu, na który NCBR przeznaczył 960 tys. złotych, jest opracowanie biopreparatu do optymalizacji procesu fermentacji metanowej odpadów pochodzących głównie z przetwórstwa owoców i osadów z oczyszczalni ścieków mleczarskich, przy maksymalizacji produkcji wysokometanowego biogazu.

Opracowywany biopreparat mógłby również skrócić czas zalegania masy fermentacyjnej w bioreaktorze. Planowanym rezultatem projektu jest też charakterystyka osadów pofermentacyjnych, ocena ich oddziaływania na środowisko oraz wskazanie racjonalnego sposobu zagospodarowania tych odpadów.

Jak wylicza laureatka konkursu LIDER, innowacyjny charakter opracowywanego produktu dotyczy wykorzystania wyselekcjonowanych szczepów mikroorganizmów oraz produkowanych przez nie enzymów do biologicznej degradacji odpadów organicznych w procesie fermentacji metanowej.

Potencjalnymi odbiorcami otrzymanych przez nią i jej zespół wyników badań są przedsiębiorcy sektora odnawialnych źródeł energii i przemysłu rolno-spożywczego zainteresowani możliwością unieszkodliwiania odpadów w procesie fermentacji metanowej oraz rolnicy zainteresowani zagospodarowaniem osadów pofermentacyjnych.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ agt/bsz

 

© 2024 Grupa INFOMAX